PJST2058

Kiropraktikk – hva kan vi behandle?

Kiropraktorer er offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar. Kiropraktorer fungerer som primærkontakter i førstelinjetjenesten med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Som pasient kan du komme direkte til kiropraktor uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av din nerve-, muskel-, skjeletthelse.

 

Kiropraktorer kan:

– Utføre undersøkelse og behandling med refusjon uten henvisning fra lege

– Henvise pasienter videre til legespesialist eller bildediagnostisk undersøkelse som røntgen, MR og CT

– Sykmelde pasienter i opptil 12 uker

 

Kiropraktoren er mest kjent for sin kompetanse på rygg og nakke, men jobber med hele nerve-, muskel, og skjelettsystemet. På Bryne Kiropraktorklinikk har alle kiropraktorene ekstrautdannelse og god erfaring innen behandling av idrettsskader og andre ledd enn rygg/nakke.

 

Besøket hos kiropraktoren starter med en samtale og undersøkelse for å vurdere om dette kan behandles av oss eller skal henvises videre til lege/spesialist eller annen utredning.

 

Behandlingen er i hovedsak manuell og består mest av leddjustering/manipulasjon for å optimalisere funksjon der denne er redusert. Redusert bevegelse i ledd kan resultere i smerter (lokale rundt problemet og/eller refererte som f.eks ved isjiassymptomer eller hodepine), stivhet/muskelspenninger, samt kompenseringer og stress på andre deler av kroppen. Ved behov gjør også kiropraktoren bløtvevsbehandling (f.eks triggerpunktbehandling og tørrnålbehandling i muskulaturen eller trykkbølgebehandling), veiledning i øvelser og råd for at du skal forstå hvorfor problemet ditt har oppstått og hva du kan gjøre for å bli raskere bedre og forebygge framtidige tilbakefall.

 

Bivirkninger etter behandling er som regel milde, og de vanligste inkluderer ømhet i muskulaturen, tretthet og hodepine. Bivirkningene varer som regel fra noen timer til et par dager. Mer alvorlige bivirkninger er veldig sjeldne.