PJST2099

Trening, hvile, holdning og kosthold

Jeg tenkte det kunne være på sin plass å si noe generelt om det å komme seg i form og holde seg der, både for aktive utøvere og mosjonister.


TRENING, HVILE OG HOLDNING: 
Alle vet at det må en egeninnsats til med belastning av kroppen for at en skal bli sterkere, mer utholdende og prestere bedre. Mange tror at jo hardere en trener jo bedre blir en, men det er ikke alltid slik.

I prinsippet vil trening bryte ned kroppen mens hvile bygger den opp igjen, og da til et bedre, sterkere og høyere nivå. Dersom en trykker på med masse trening og ikke legger inn nok hvile vil kroppen brytes ned mer enn den bygges opp og en blir faktisk i verre form enn uten trening. Dette kaller vi overtrening. Både som aktiv topputøver og mosjonist må en hele tiden veksle mellom trening og hvile for å få optimalt resultat.


En annen ting er behovet for VARIASJON. Kroppen er innstilt på å gjøre ting lettest mulig for seg selv. Når en starter med trening vil den ekstra belastningen i begynnelsen gi god treningseffekt, men etter 6-8 uker vil kroppen ha vent seg til belastningen/treningen og funnet et mønster slik at en nå kan gjøre det samme som tidligere men med bruk av mindre energi. Dette gjør at en stagnerer og faktisk blir i dårligere form senere dersom samme mønster repeteres i det uendelige. Hemmeligheten er å variere både hva en gjør og hvordan en gjør det (intensitetsnivå og holdning).

Eksempel: Dersom en jogger 4-5 ganger i uka med samme fart hver gang, samme løype og uten lyst og innlevelse blir en veldig god til å løpe sakte og en ser (og blir) langt fra lykkelig ut både før, under og etter trening. Treningseffekten vil også være svært begrenset. Hvis en derimot veksler mellom jogging en gang, intervalløping neste gang, styrketrening tredje dag og sprinting/hopping fjerde dag, og i tillegg går til treninga med positiv og offensiv holdning vil en raskere komme i bedre form og det hele vil oppleves som mer moro. Det vil føles som om en har koblet en turbo til kroppsmotoren.

Husk etter 6-8 uker at du bytter (varierer) treningsopplegg og øker intensiteten!

KOSTHOLD: Det er ganske innlysende at en ikke fyller en bensinbil med diesel og omvendt. Har man en bensinbil vil en også passe på at en fyller rett oktan, ellers vil motoren fuske og slites ut /bli ødelagt tidligere enn nødvendig.

Slik er det med kroppen også: Fyller en på med rett drivstoff vil vi fungere mye bedre, oppnå bedre resultater og holde både vekt og humør på et stabilt nivå. Nå er ikke den menneskelige maskinen så enkel som en bilmotor og krever kun ett type drivstoff. Det viktigste å huske på når det gjelder kosthold er det samme som for trening: VARIASJON. Kroppen trenger mange forskjellige matkilder både for å dekke energinivå og ikke minst for å få alle vitaminer og sporstoffer som er så viktige for at vi skal fungere normalt.

Det blir altfor komplekst å gå inn i detalj omkring kosthold, men jeg skal gi noen generelle råd: Kutt kraftig ned på inntaket av raffinert (hvitt) sukker i kosten (brus, snop, kaker og boller). Rent sukker er skadelig for både helsa og prestasjonsnivå. Innta mest mulig rene, naturlige matvarer (rent kjøtt i stedet for karbonader og pølser, fersk fisk i stedet for fiskepinner, variert kornblanding og grovt brød i stedet for boller osv.). Spis mye råkost (grønt)!